Tungsinn

Jeg føler meg trist i dag.

Dagen startet jeg egentlig med et smil, glad og lett til sinns. Og det varte kun til fem minutter før jeg satte meg på bussen.

Jeg satt der, på bussholdeplassen, glad og lykkelig over høsten og dens farger, i min røde kåpe som passer perfekt til årstiden.

Så kom det en mann. Ikke mer en tretti år gammel, kanskje yngre til og med. Han spurte langsomt og med sløv stemme: «når kommer bussen?»
«Fem over,» svarte jeg.
Det gikk ett minutt. Mannen snakket usammenhengende og var tydelig beruset. Han spurte meg hvor gammel jeg var, jeg svarte, og tenkte at så lenge han ikke spør meg hva jeg heter, så kan jeg like gjerne snakke med mannen.

«Jeg har blitt utestengt fra senteret, kan du gå på polet for meg?» Spurte han plutselig.
Han så så herjet ut, det var helt tydelig at alkohol og Gud vet hva har preget livet hans de siste årene. Håret var grått, men ellers fyldig og han kunne sikkert vært en vakker mann, om livet ikke hadde ødelagt ham.
«Nei,» måtte jeg svare.
«Jeg har ikke tid, og jeg kan dessverre ikke gjøre slike avtaler med fremmede menn.»

Mannen fortsatte å snakke, usammenhengende og lavt, jeg tror ikke han sa noe mer til meg, og om han gjorde det, så hørte ikke jeg det. Han var tydelig trist, og innimellom stønnet han, han stønnet som et menneske med kraftige abstinenser.

Jeg kjente det stakk i hjertet. Hvorfor må livet være så hardt for noen, at de havner i slikt søl? Jeg kjenner fremdeles på klumpen i halsen, tristheten.

Er det rett av meg å synes synd på mannen?

Hva om det var meg? Hva om jeg havnet i den søla, og livet ble uutholdelig uten rus? Akkurat nå er det utenkelig. Men hvem vet hva fremtiden kan bringe?

Denne mannen og hans ydmyke spørsmål var en tankevekker, virkelig. Man vet aldri hva livet kan bringe. Og det gjør meg trist og tungsinnet. Jeg unner ingen et slikt liv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s