Frankenstein!!!

Hvordan blogger man en powerpoint? Aner ikke.. Men det skal jeg altså gjøre nå!!

Her om dagen, eller rettere sagt i forrige uke, så hadde hele klassen fremlegg. Tidsbilde, hadde læreren kalt oppgaven. Den gikk som følgende:

«Presenter et tidsbilde fra opplysningstida eller romantikken. Lag ensammensatt tekst ved hjelp av f.eks tekstbehandlingsprogrammet PowerPoint der du tar utgangspunkt i en av tekstene i tilknytning til temaene kapittel 8.

Tekstene dere kan velge mellom er alle som står under opplysningstida og romantikken i tekstsamlingen (jeg har ikke boka hjemme, og har bare navnene på forfatterne: Ludvig Holberg, Jean-Jaques Rosseau, Johan Nordahl Brun, Mary Shelly, Henrik Wergeland, Johan Sebastian Welhaven og Edgar Allan Poe). Innad i hver gruppe må dere fordele dere slik at alle tar forskjellige tekster – dersom flere ønsker samme tekst må dere trekke eller finne en annen måte å løse det på. Dette for at alle skal få dybdekunnskap om flere enn en tekst.

 

Den sammensatte teksten skal inneholde:

1. Informasjon om hva som er tidstypisk ved den teksten du har valgt. Pek på konkrete eksempler. Her må du sette deg inn i den historiske perioden teksten er skrevet i.

2. Eksempler på andre tidstypiske kunstuttrykk (bilder, arkitektur, musikk med mer) fra samme periode. Bruk Internett og andre kilder.

3. En oppsummering av karakteristiske trekk som er felles på tvers av kunstartene.»

Jeg valgte da å herje litt med Frankenstein. Jeg Fant ut mye kult da!

Orker ikke å si så mye om selve teksten, annet enn at jeg anbefaler alle å lese den! Det er en svært spennende historie, mørk og mystisk, hysterisk og til tider morsom.

Frankenstein ble skrevet av Mary Shelley, og gitt ut først i 1818, så i 1831. Dette var i en periode som kalles romantikken. Denne perioden ser jeg på som en ganske spennende periode hvor det ble fokusert på mangfold i litteraturen. Forfatterene satset på å gi leserene en ›subjektiv opplevelse, bringe frem følelser, og de satte fantasi høyere enn kunnskap og fornuft. De ønsket rett og slett å formidle fantasi, skjønnhet og inspirasjon.

›I teksten om Frankenstein har Mary Shelley da fokusert på å gi oss en mørk, fengende, fantasifull og en fortelling som ansees som en tanke gothisk.

Et par norske forfattere dere kanskje har hørt om som levde og virket i denne perioden er blandt annet ›Johan S. Welhaven og Henrik Wergeland. Dere kan finne ut mer om litteraturen i romantikken her.

Så var det denne delen hvor vi skulle sammenlikne teksten med et annet kunstuttrykk fra samme periode, og jeg valgte å bruke musikk. Og da passer det jo ganske bra at jeg er glad i Edvard Grieg!

›Store Norske Leksikon på nett (som for øvrig har masse annen kul info) beskriver Edvard som ubestridt Norges største komponist. Han hadde utpregede› litterære evner som ga musikken hans et spesielt særpreg via personlige uttrykk i tone, rytme og klang. Han hadde stor universell forståelse og var (og er fremdeles) anerkjent over hele den musikalske verden. Musikken hans er fin, følsom, lidenskapelig patetisk og han hadde som sagt en utpreget rytmisk evne og dramatisk sans.
Så spør man kanskje. Hadde Frankenstein og Griegs musikk noe til felles da? Ja, det vil jeg si.
Begge hadde/har et fint gothisk preg, med ›mystikk, det var/er mørkt, stemningsfyllt, ›spennende og vakkert på så mange måter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s