Litteraturhistorie – Norrøn tid

Norge – Noreg – Vegen mot nord!

Norges befolkning var i utgangspunktet fiskere, dyktige sjøfolk og navigatører. Så ble båtene oppdatert og fikk seil på 700-tallet. Så da seilte de rundt altså. Og i år 793 angrep og plyndret noen luringer et kloster på Lindisfarne utenfor Nord-England. De kalte det for å gå i «viking», og dette toktet markerer starten på vikingetiden.

Så da ble plutselig nordmenn, eller vikingene ble, både handelsmenn og voldsmenn! Men noen var jo hyggelige også, ifølge historikerne.

Og så kom Olav Haraldsson. Han var en skikkelig viking som hadde røvet til seg masse rikdom på vikingtokter. Men så ble han døpt. I utlandet. Han trodde da at han var en skikkelig god mann, og han skulle erobre og kristne hele Norge! Og i prosessen drepte og landsforviste han mange som tilba de Norrøne Gudene. Noen i den gamle troen ble ganske lei av dette, så de samlet seg på Stiklestad i 1030, og drepte Olav i et storslått slag, kjent som Slaget på Stiklestad.

Men kirken var da etablert på et skikkelig vis, og Olav ble utnevnt til helgen. Olav den Hellige, Norges Evige Konge! Og dette markerte at kristendommen hadde seiret, og i 1066 endte vikingtida. Dette var vel litt fordi den siste vikingkongen, Harald Hårdråde, dro til Stamford Bridge i England og forsøkte å erobre landet og døde.. Det var vel en dårlig idé det da..

Og så var det å finne en passende avslutning.. Jeg blir så opphengt når jeg skriver, at jeg helt glemmer av at jeg skal avslutte også. Og så kom jeg på at dette var en skoleoppgave, så rullegardinene kom ned. Har nå skrevet maaaange avsnitt, om kultur, om islendingesagaene, språk, om Edda, både den eldre og den nyere. Men de funka liksom ikke i sammenhengen her, så jeg får komplettere det ved en senere anledning.

Stay tuned, kommer mer om norrøn litteraturhistorie, eller hva dere nå vil kalle det! =D

4 kommentarer om “Litteraturhistorie – Norrøn tid

  1. Så bra Julianne =) Der fikk jeg frisket opp det jeg ikke visste, men aldri hadde hatt mot til å spørre noen om:) Takk!

      1. Til meg var det helt perfekt! Nå vet jeg ikke hva som er skolemålene med denne, men hvis det var å spre kunnskap til de uvitende, så check, delmål oppnådd! De uvitende tar gjerne mer i neste porsjon =)

      2. Så bra!! Neste blir vel litt om renessansen, får se om jeg får skrevet litt mer om norrøn tid også, hvis det var interessant =)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s