Om ære og stolthet/hovmod.!

Om ære eksisterer, og hva ære er for meg.? Stolthet VET jeg eksisterer, og hva er stolthet for meg?

hva ære egentlig er, og hva det betyr for meg.

ÆRE
fra Store Norske Leksikon (http://snl.no/%C3%A6re)

Anseelse, heder, berømmelse; (moralsk) verdighet; godt navn og rykte; lovprisning; (sterk) hyllest, ros e.l.

Begreper om ære (og skam) står gjerne sterkt i tradisjonelle samfunn der familie og klan er viktige sosiale institusjoner og mer moderne nasjonale og regionale enheter, som rettsvesen og politi, er mindre utviklet. Det enkelte individ og den enkelte familie må i stor grad selv hevde og forsvare sin materielle og sosiale posisjon, om nødvendig med fysisk makt. Dette har til ulike tider og på ulike steder ført til skikker som duell, blodhevn og æresdrap.

Ære for meg er hvem jeg er. Ære for meg har mye å gjøre med hvem jeg henger med. Hvem jeg omgås. Jeg vet at om jeg på ett eller annet tidspunkt skulle havne på en fest med dophuer eller den gjengen i byen som har dårligst rykte, så får æren en knekk. Det er noe med hvem man blir sett med, hvor man blir sett, og når man blir sett. Man prøver å være et skikkelig menneske, det mennesket man er oppdratt til å være. Familieære har mye å si, det påvirker ens valg, ihvertfall mine.

For et par dager siden nevnte Vicky noe om ære og æres-selvmord i Japan, og hun nevnte det igjen i dag. Så jeg bestemte meg for å gjøre litt research på dette, og fant mye om en skog i Japan som blir kalt suicide forest. her tar i gjennomsnitt 60 mennesker livet av seg hvert år, de reiser fra alle kanter av landet for å ta selvmord i akkurat denne skogen. I Japan er ære viktig. Og for japanere er jobb og penger ære. En mann hadde fullført universitetet, og hadde fremdeles ikke jobb etter seks måneder, så han tok livet av seg!! (http://en.wikipedia.org/wiki/Suicide_foresthttp://www.youtube.com/watch?v=S3W4IIrGtmMhttp://www.youtube.com/watch?v=I9gLTZY1ouc&feature=relmfu)

Hvordan ser vi på ære?

Ære
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi (http://no.wikipedia.org/wiki/%C3%86re)

Ære er et begrep som brukes av mange mennesker og kulturer om den åndelige verdien til en person, en familie eller en annen gruppe folk. Alle kjente samfunn har en eller annen form for æresbegrep. Æren er ofte knyttet til eiendom, bragder, status eller posisjon. Det motsatte av ære er skam eller vanære. I den vestlige kulturkrets var æren knyttet til frihet, og til sannhet. Begrepet ærlig er etymologisk knyttet til æresbegrepet. I det gamle ættesamfunnet var svik å regne som æreløst.

I dagens samfunn vil æresbegrepet fremdeles aktiviseres, først og fremst i tilknytning til identitet. Å bli fratatt sine papirer, eller sertifikatet, kan kjennes krenkende.

Det er sagt at det er tre ting som kan få mennesker til å drepe: Materiell fortjeneste, hat eller sinne og ære – eller heller, frykten for å miste ære.

Jeg tror dette egentlig oppsummerer det ganske bra. Eller hva? Jeg er ihvertfall enig.

Stolthet, -eller hovmod, kanskje?

Hovmod
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Stolthet)

 Hovmod (på latin superbia) innebærer en altfor høy vurdering av en selv og en stor selvhevdelse, motsatt ydmykhet. Hovmod betraktes i mange kulturer som noe dårlig.

Ordet hovmod kommer etymologisk fra det middelnedertyske ho(g)mod som betyr «høyt sinnelag».

Norske synonymer til hovmod er overlegenhet, selvopphøyelse, arroganse, overdreven stolthet eller selvfølelse.

Ble altså omdirigert på Wikien, fra stolthet til hovmod. Noe som egentlig var veldig greit.

Hovmod
fra the free dictionary (http://no.thefreedictionary.com/hovmod

subst. n entall hovmod [ˈhoːʋmuːd] overdreven selvhøytidelighet, arroganse

finne en balanse mellom hovmod og ydmykhet

adj. hovmodig [hɔʋˈmuːdɪ] ( a2) arrogant, selvgod

hovmodig oppførsel

Én ting er å være stolt av noe. Noe man har oppnådd, noe man eier, eller å være stolt av andre. Men stolthet er et annet, ganske eget begrep. Jeg ser det som noe som kan gjøre et menneske kjepphøyt, eller tro at dem er bedre enn andre. Derav trekker jeg linjen til hovmod. Litt fordi hovmod er et litt kraftigere uttrykk og også lettere å definere.

Et eksempel på hovmod er et menneske som kanskje har vokst opp i et rikt hjem og i tillegg har god utdannelse, som utvikler arroganse og utstråler at han mener han er bedre enn alle andre.

Vi har alle glimt av hovmod i blant, noen mer enn andre.

Ære er noe alle har. Men det er kanskje ikke like tydelig nå som det en gang var i vår kultur.

Så dette var dagens, om ære og stolthet/hovmod. Det har vært en gøy og krevende oppgave, som har gitt meg mye å tenke på.

Takk til Siri og Vicky som gav meg emnene, og takk til Vicky(igjen) og Amanda for inspirasjon og tilbakemeldinger underveis.

En kommentar om “Om ære og stolthet/hovmod.!

  1. Bror 2

    Jeg er ikke uenig med at ære henger sammen med hvem man er. Men jeg tenker at ære som defineres ut fra hvem man ikke ønsker å være kan være skummel, og grense til hovmod, hvis man tror at man vet hvem den andre er. For meg henger ære sammen med de valgene jeg tar, og på hvilken måte disse valgene «går ut over» andre mennesker. Dette er mer en ære basert på plikt – din ære henger nøye sammen med hvordan du behandler dine medmennesker, mer enn at ære henger sammen med hvem du er. Du er hva du gjør, og andre mennesker ser deg for det du gjør.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s